*** Nieuwe lezing verwacht vanaf september 2024 : OVER CYBERPESTEN ( zie menu Lezing OVER CYBERPESTEN ) ***
*** Nieuwe lezing verwacht vanaf september 2024 : OVER CYBERPESTEN ( zie menu Lezing OVER CYBERPESTEN ) ***
Lezing : PRIKKELRAAD, over het gsm-gebruik van de broekzakgeneratie
( geprogrammeerd door CNO UAntwerpen, '23-'24 )
Voor ouders, leerkrachten en ondersteunend personeel van kinderen en jongeren.
De 'NOKIA-baksteen' was in tijden van de millenniumbug 'on topic'... Nu, enkele fomojaren later, is er niemand nog geïnteresseerd in het bakje dat ons leven voor altijd zou veranderen. Gelukkig kunnen volwassenen de ratrace die daarop volgde nog toetsen aan hun rugzak ervaringen uit een vorige eeuw. Sommige kinderen en jongeren hun kleine tasje dreigt echter een 'knap'zak te worden. Online, in the cloud, via de socials op zoek naar antwoorden, botsen ze op een overaanbod aan kant en klare oplossingen. Terwijl de ene duckfacegezwind met de nieuwste filters doorheen het web surft, tuurt de andere zich suf op het blauwe licht dat elk individu met mondjesmaat doorprikkelt. De drang naar streaks, likes en volgers werkt als kudos voor een getrainde loper zonder veilige begeleiding...
Korte inhoud :
Terwijl de leeftijd van de gemiddelde gsm-gebruiker blijft dalen stijgt het gevoel van onrust en angst bij kinderen en jongeren. Dag na dag wordt de gsm interactiever en analyseert hij ons gedrag dankzij artificiële intelligentie.
Slim uitgekiende beloningssystemen ontwikkeld door ’s werelds beste applicatieontwikkelaars en psychologen verhogen de drang naar connectie en informatie. Elke volger, like, streak, tag, view, comment,… maakt onze kinderen en jongeren gelukkig dankzij de aanmaak van dopamine in hun lichaam. Helaas is het geluk van korte duur en stijgt de drang naar meer.
Multitaskend, met de blik verspreid over verschillende schermen, gaat onze jeugd elke nieuwe uitdaging aan. Helaas toont onderzoek aan dat deze overload aan informatie nefast is voor productiviteit en efficiëntie. Infobesitas zorgt voor overprikkeling en de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.
Moeten we de gsm dan bannen uit het leven van onze kinderen en jongeren? …
Frankrijk voerde enkele jaren geleden een gsm-verbod op school in voor alle jongeren onder de 16 jaar terwijl New York terug afstapte van deze drastische regel die 10 jaar geleden werd ingevoerd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk voerden het verbod dan weer in op alle secundaire scholen vanaf 2024 en op 1 september 2025 gaat het verbod ook in in onze lagere en secundaire ( G1, G2 ) scholen.
De smartphonebeperking binnen onze scholen is een duidelijk signaal voor onze kinderen en jongeren. Toch is het mobieltje niet weg en blijft inzicht de sleutel tot een duurzaam gsm-gebruik. Eén heiligmakende oplossing hiervoor is er duidelijk niet. Gelukkig is er al veel expertise en zijn er wel antwoorden op andere vragen… Hoe maak je het gsm-gebruik van jouw kind bespreekbaar? Wanneer ben je gsm-verslaafd? Hoeveel beslissingen nemen we onbewust? Hoe doorprik je hardnekkige gewoontes? Waarom communiceert een kind liever via sociale media? Hoe verarm je digitale connectie? Is snapchat voor jongeren nog verslavender dan de sociale media waar hun ouders notie van hadden op dezelfde leeftijd? Word je van gamen ongelukkig? Leidt gsm-gebruik gewoon af of is het een handige manier om ongemakkelijke situaties te ontvluchten? Hakt gsm-gebruik in op onze sociale vaardigheden of worden we net een betere versie van onszelf? Overkomt het iedereen dat je je gsm in je broekzak voelt trillen terwijl hij zelfs nog niet in je broekzak zit? Hebben profielen van vrienden een impact op het zelfbeeld van jouw kind?...
Prikkelraad is een lezing met antwoorden op al deze vragen en biedt handvaten over mijn evenwichtsoefening als leerkracht, zorgcoördinator, kinder- en jongerencoach bij kopjekop en papa van 3 opgroeiende pubers tussen levensprikkels, overbodige ruis en veilig mediagebruik.
Het verlangen naar verbinding verwart onze sociale en persoonlijke waarden. De jetlag voor elk kind, elke jongere ligt op de loer.
Duur : 75 minuten
Reviews prikkelraad
Maandag 11 maart 2024 - CNO UAntwerpen
Na de lezing :
Apps die tijdens de lezing besproken werden.
Forest
Focus plant
Donut dog
Flipd
2 maart 2023 Windekind Vorselaar
maandag 12 juni 2023
22 juni 2023
Hoboken 7 september 2023
25 september 2023
10 oktober 2023
9 oktober 2023
10 oktober 2023
12 oktober 2023
17 oktober 2023
19 oktober 2023
23 oktober 2023
18 januari 2024
22 januari 2024
1 februari 2024
7 februari 2024
19 februari 2024
Brasschaat
Sint-Niklaas
i.s.m. Huis van het kind
Relevante artikels
Tips na de lezing : verschil schermtijd - aantal ontgrendelingen ( concentratieboog )
kort geluk - lange pijn vs. korte pijn - lang geluk
gebruik in ruimte - aanwezigheid bv. op tafel, stolpeffect
alle apen appen andere apen na
auto spreekkamer
analoge shift
social lock effect
volg boekzktlezer : elke week een persoonlijke en toffe boekentip via 'boekzktlezer' ( instagram ) link onderstaand